2018-11-29 10:28:24• hírek • Nagy Tímea

Ne feledd! Pénteken strudlifesztivál a Sváb házban!

Jubileumi eseményre készül a Strudlifesztivál szervezősége: 10. alkalommal rendezik meg a tradícionális ételt imádók egyik legkedvesebb programját.

A strudli eredetileg sváb étel, nagyon egyszerű, csak pár összetevőből készül. A hagyományok szerint krumplis, lekváros, sós vagy édestúrós ízesítéssel találkozhatunk. Ezt a finomságot készítik el idén is a szatmári, a nagykárolyi, a nagymajtényi, a csanálosi és a csomaközi csapatok. A készítés folyamata már a tojás feltörésétől a dagasztáson és nyújtáson keresztül, egészen a sütésig lépésenként megfigyelhető. Az ügyes kezű háziasszonyok boldogan válaszolnak majd a kérdésekre is.

 

A strudlinak sok évszázados helyi hagyománya van, melyet érdemes megőrizni és továbbadni a fiatalabb nemzedékek számára. Ezt a célt szolgálja minden évben ez a vidám alkalom, melyen a gyúrásba a résztvevők is beszállhatnak, és megtanulhatják elkészíteni a család egyik kedvenc eledelét.

 

 

A november 30-i, délután 16 órás megnyitót több mint három órás előkészület előzi meg, hogy a vendégsereget már friss, meleg csemegével fogadhassák az Árpád (Lucaciu) utcai Sváb házba. Az eseményt este nyolc óráig látogathatja az éhes közönség. A népes összejövetelre több száz embert várnak, ezért is állítják hadrendbe már jóval előre az összetevőket. Érdekesség: a fesztiválon felhasznált alapanyagok össztömege meghaladja a 200 kilogramot, és több mint 400 tojást törnek majd fel a délután folyamán - számolt be a Szatmár.ro oldalnak Hauler Magdolna főszervező.

 

Az ezt megelőző években a gyerekek is nagy lelkesedéssel gyúrták a tésztát, kenték a tölteléket - lesz tehát utánpótlás, a hagyományos étel nem fog eltűnni a modern időkben sem. S hogy minél többen elkészíthessék a strudlit, közreadjuk a receptet is, amit a fesztivál minden résztvevője megkapott magyar, román vagy német nyelven:

 

 

Hozzávalók: 1 kg liszt, 4 tojás, 3 evőkanál olaj, 1 kávéskanálnyi zsír, 1 evőkanál só, fél liter aludttej, esetleg édes tej, kefír, joghurt

A töltelékhez: 1 kg burgonya, esetleg 75 dkg túró vagy 7 dcl szilvalekvár

A sütéshez: 1 liter olaj 

 

Elkészítés: A hozzávalókat aludttejjel (édes tejjel, kefírrel, joghurttal) összegyúrjuk. A tésztát vékonyra nyújtjuk. Az egyik felét krumplipürével, túróval vagy szilvalekvárral megkenjük és beterítjük a másik felével. A széleit jól lenyomkodjuk, majd négyzetekre felosztjuk és a négyzetek mentén lenyomkodjuk. A lenyomkodott részek mentén meglisztezett derelyemetszővel felvágjuk és a darabokat forró olajban kisütjük.

 

Jó étvágyat!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: